Specijalna Promocija 3
Vitamini B skupine u AFA algi
Banner
Home AFA alge O algama Vitamini B skupine u AFA algi
Vitamini B skupine u AFA algi PDF Print E-mail
AFA alge - O algama
Written by ana   
Thursday, 21 November 2013 09:34

Vitamini B skupine u AFA algi

Dovoljno vitamina B u organizmu znači zadovoljstvo, dobar san, energiju, lijepu kožu, kosu i nokte…., dok  nedostatak utječe na mnoge procese, a prvenstveno na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Vitamini B skupine su ključni za stotine različitih enzimskih reakcija u organizmu. Svaki pojedinačno igra veoma važnu ulogu, a mnoge procese podržavaju sinergijski 

tiamin, riboflavin, biotin i niacin zajedno sudjeluju u proizvodnji energije,
piridoksin, cijanokobalamin i folna kiselina, u pretvorbi homocisteina,
vitamin B12 i folna kiselina sudjeluju u procesu razvoja tkiva,
vitamini B6, B12 i folna kiselina djeluju na metabolizam aminokiseline metionina.

Optimalna opskrbljenost vitaminima B skupine, posebno folnom kiselinom i vitaminom B12, smanjuju razinu homocisteina u krvi za 30-60 posto, što znači da se smanjuje vjerojatnost od srčanog i moždanog udara.

Zbog manjka folne kiseline (B9) kod trudnica, moguće je da se dijete rodi s određenim stupnjem deformiteta ili dođe do spontanog pobačaja.

Depresivna stanja su povezana s manjkom jednog ili više vitamina B skupine.

Naše raspoloženje, pamćenje, motiviranost i osjećaj zadovoljstva određuju neurotransmiteri, kemijske tvari pomoću kojih neuroni u mozgu komuniciraju, serotonin, dopamin i acetilkolin. Ovi neurotransmiteri nastaju od aminokiselina iz proteina, za čiju sintezu je potreban vitamin B6. Za dobro raspoloženje, psihičko zdravlje i pamćenje, potrebni su i B12, B3 i B1.

Vitamin B1 je ključan u procesu pretvaranja ugljikohidrata u glukozu iz koje tijelo i mozak dobivaju energiju, a vitamin B2 je nezamjenjiv u proizvodnji energije na staničnoj razini, kao i proizvodnji energije iz masti. 

Anemija sa svim svojim posljedicama, umorom, malaksalošću, lupanjem srca, će se javiti ako se ima ozbiljan manjak vitamina B12 ili folne kiseline, bez obzira na sasvim dovoljno željeza u organizmu

B vitamini su topljivi u vodi, ne gomilaju se u organizmu, jer višak tijelo lako izlučuje.  S obzirom na to gotovo je nemoguće predoziranje i eventualne negativne posljedice.

Vitamini B skupine         sadržaj po gramu u AFA algi

B1 – tiamin                                         3,7 mcg

B2 – riboflavin                                   91,2 mcg

B3 – niacin                                          0,8 mcg

B5 - pantotenska kiselina                    9,8 mcg

B6 – piridoksin                                   19,3 mcg

B7 – biotin se stvara u zdravoj crijevnoj flori

B9 – folna kiselina                               1,33 mcg

B12 – cijanokobalamin                        8,4 mcg                              

Izvori vitamina B skupine su: modrozelene alge, kvasac, mlijeko, meso, voće i povrće, orasi i druge sjemenke, jetra, bubreg, riba, jaja, mlijeko, sir, zeleno povrće, neoljuštene žitarice, mahunarke, banane, avokado. Folati se nalaze u zelenom lisnatom povrću, no osjetljivi su na skladištenje i visoke temperature  pa se brzo uništavaju kuhanjem.


Bogat izvor vitamina B12, gdje je i najlakše dostupan, su morski plodovi i namirnice bogate mikroorganizmima: riba, mlijeko, fermentirani sirevi, jetra jer je dio njezine funkcije skladištenje hranjivih tvari pa ga sadrži u dostatnoj količini, srce u kome se nalazi  zbog sadržaja velike količine crvenih krvnih zrnaca koju B12 izgrađuje.

Meso je često presiromašan izvor tog vitamina za ljudske potrebe jer se teško apsorbira, a u povrću ga ima u neupotrebljivo maloj količini, djelomično zbog vrlo malo mikroorganizama na biljci ili na korijenju. Izuzetak su modrozelene alge, AFA i spirulina, bogate mikroorganizmima i sadrže veće količine vitamina B12, koji se k tome i vrlo lako apsorbira. Modro zelene alge se, radi toga, koriste za nadomještanje većeg nedostatka vitamina B12, a posebno kao dodatak veganskoj prehrani.

Uz mikroalge, AFA i spirulinu, riznice svih potrebnih hranjiva, biramo što ćemo jesti, hoćemo li smanjiti ili potpuno prestati konzumirati meso, mlijeko i sl, sve bez straha da će nam organizam biti zakinut za neki od nutritiva, dapače! K tome, mikroalge snažno utječu na naše razmišljanje, na duh, pune nas ljubavlju, što je ogroman doprinos, ne samo vlastitom zdravlju, nego cjelokupnom životu na planeti.

Pogledajte Mark Bittmana, pisca New York Timesa, kako na duhovit način prosuđuje što je loše u načinu kako danas jedemo, te zašto to dovodi cijeli planet u rizik.

http://www.ted.com/talks/mark_bittman_on_what_s_wrong_with_what_we_eat.html

Zahvalna na svakom pitanju i sugestiji, jer baš svaki mail otvara divna razmišljanja i dobru komunikaciju, a sve u interesu zajedničke dobrobiti.


Veliki pozdrav!

 

You have no rights to post comments

AFA alge / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla