Specijalna Promocija 3
Terapija grgljanjem i mućkanjem za detoksikaciju
Banner
Home Novosti Informacije Terapija grgljanjem i mućkanjem za detoksikaciju
Terapija grgljanjem i mućkanjem za detoksikaciju PDF Print E-mail
Written by alga   
Wednesday, 20 February 2013 12:33

Iza simpatičnih naziva Gandusha i Kavala, nalaze se tehnike mućkanja, grgljanja sadržaja u ustima...kojima, osim na usta i usnu šupljinu, djelujemo puno dublje i značajnije što se odražava na ukupno naše zdravlje i stanje organizma. Uvijek kada na radionicama pokazujem i izvodim sa polaznicima ove tehnike, ljudi bivaju iznenađeni, ne samim tehnikama, već time što one poluče kao krajnji rezultat. Na prvi pogled možda neugodne, one su vrlo jednostavne ali i toliko korisne za naše zdravlje da ih neki stari ayurvedski tekstovi sugeriraju činiti svakodnevno.
No, ja ću se ovdje ipak odrediti jer se referiram na tekstove koji ipak razlikuju i kada, i kako ali i zašto radimo ove tehnike pa ću reći sljedeće – ukoliko ste zdravi, u kratkome razdoblju ovu je tehniku moguće raditi sam i uz upotrebu neutralnog ulja što ću vam i opisati. No, u slučaju kakvih poremećaja tj. bolesti, tehnike Gandusha i Kavala, sugerira i određuje educirana osoba te vam propisuje s čim ih i kako radite. Dakle, ne rade se, kako to možete pročitati na mnogim stranicama, samo uljem. Dapače, rade se na brojne načine a pristup terapiji tj. liječenju je individualan i proteže se od toplih ulja, medicinskog mlijeka, biljnih pripravaka…slanih, slatkih, kiselih, gorkih…supstanci…koje odabiremo i određujemo ovisno o tome što nam je željeni cilj – da li djelovanje na doshu, uklanjanje toksina, uljenje usta i usne šupljine, smirivanje, čišćenje, liječenje…
Gandusha i Kavala se razlikuju po količini uzimane tvari i načinu na koji vršimo postupak. Gandusha je postupak gdje u ustima zadržavamo veću količinu ulja/tekućine/ljekovite tvari…i upravo zbog te količine ne grgljamo jer je to nemoguće činiti već zadržavamo sadržaj ispunjavajući cijelu usnu šupljinu i zatim sadržaj ispljunemo. Kavala je uzimanje manje količine sadržaja što dakle omogućava postupak mućkanja i grgljanja.

/ POKUŠAJTE SAMI:
Odaberite neutralno, sezamovo ili suncokretovo ulje. Uzmite žlicu ulja i lagano ga mućkajte od 5-20 minuta sve dok ne osjetite potprebu za izbacivanjem sadržaja iz usta. Sadržaj zatim ispljunite. Izbačeno ulje bi trebalo biti mliječno bijele boje. Usta isperite mlakom vodom i operite zube.

/ Postupak je najbolje raditi u jutarnje doba tj. u vrijeme ranojutarnje higijene koja podrazumijeva različite postupke čišćenja/uljenja koje će vam savjetovati terapeut prema vašim potrebama. Sadržaj nikako ne gutajte jer je prepun toksina. Ukoliko imate potrebu, nakon postupka popijte čašu mlake vode.

Objašnjenje:
Ulje podmazuje unutarnju sluznicu usta/ usne šupljine. Ulje, kroz proces selektivnog otapanja, povlači toksičan otpad iz usta. Na taj način sakupljate štetne toksine, mikroorganizame, viruse....koji ne mogu rasti i razvijati se namočeni uljem. No, ovim postupkom ne tretiramo samo područje usta. Ayurveda tumači kako je jezik preslika svih naših organa. Spojen s našim probavnim traktom, povezuje cijelo naše tijelo. Ovim postupkom dakle, aktiviramo sve vitalne organe i poboljšavamo njihovo funkcioniranje.

- DOBROBITI OVOG POSTUPKA -

/ izbacuje toksine iz tijela
/ djeluje na oči, nos, usta, uši
/ regulira probavu
/ donosi osjećaj svježine
/ pojačava kognitivne sposobnosti, bistri um
/ pojačava rad naših osjetila

POSEBNO PREPORUČENO KOD SLJEDEĆIH STANJA: zadaha, suhe kože lice, iscrpljenosti, anoreksije, gubitka okusa, oslabljenog vida, grlobolje, zubobolje, bronhitisa, čireva, bolesti crijeva, srca, bubrega, ženskih bolesti.


 

You have no rights to post comments

AFA alge / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla