Specijalna Promocija 3
Loše namirnice koje su nam svakodnevno na jelovniku
Banner
Home Novosti Informacije Loše namirnice koje su nam svakodnevno na jelovniku
Loše namirnice koje su nam svakodnevno na jelovniku PDF Print E-mail
Written by ana   
Monday, 07 October 2013 09:50

Sve namirnice koje pojedemo utječu na biokemijske reakcije u našem tijelu, pa tako  neke od njih, nas brže stare, a neke pomažu u borbi protiv starenja.
Pod starenjem se ne misli samo na vanjski izgled, bore na licu, izgled kose i sl, nego na mnoge nevidljive čimbenike, kao što su funkcije unutarnjih organa, zglobova …..., što je puno važnije.

Pod jedan to je pšenica, čak i integralna
Pšenica sadrži vrlo jedinstvenu vrstu ugljikohidrata, koji ne postoje u drugim namirnicama, a zovu se amilopektini, koji podižu šećer u krvi više od bilo kojeg drugog izvora ugljikohidrata na zemlji, čak i više nego čisti šećer, a veća razina šećera u krvi uzrokuje brže starenje svih organa.

Još jedan od razloga za smanjenje ili potpuno uklanjanje pšenice iz prehrane, je gluten, koji podržava stalnu infekciju crijeva, pa čak i kada nije dijagnosticirana osjetljivost na gluten. 

Slijedeći problem sa pšenicom je što pečeni pšenični proizvodi sadrže kancerogene kemikalije, acrylamide, koje se stvaraju u rumenkastoj površini proizvoda. Acrylamidi se također, u visokim razinama, nalaze i u drugim ugljikohidratima, koji su pečenjem dobili rumenu koricu, kao što je pomfrit ili bilo koje druga zapečena škrobna hrana.

Drugi po redu je kukuruz i sve na bazi kukuruza, jer sadrži fruktozni kukuruzni sirup, koji također utječe na šećer u krvi.

Zaslađeni napitci, većina zaslađenih prerađevina, salate, kečapi, će pridonijeti bržem starenju, radi sadržaja fruktoze.
Još jedan veliki problem kukuruza kao žitarice i kukuruznih ulja je da nose prekomjerne količine omega 6 masnih kiselina, što uzrokuje neravnotežu u omjeru između omega 3 i omega 6 i dovodi do upalnih procesa i oksidacije.

Treći je šećer i sva slatka hrana prije svega radi podizanja šećera u krvi.
Također, neke škrobne namirnice poput bijele riže, zobenog brašna, bijelog krumpira, mogu imati značajan utjecaj na razinu šećera u krvi, pa je ove namirnice najbolje jesti u manjim količinama, ako ih se ipak odlučimo jesti.Četvrto je sojino, repičino i druga biljna ulja, koja su visoko procesirana i imaju vrlo lošu reakciju unutar tijela.
Ova ulja su nekoliko puta prošla proces prerade sa izuzetno visokim temperaturama, uz korištenje kemijskih otapala kao što je heksan. U njima su polinezasićene masti sa  puno oksidacije, koje u tijelu proizvode upalne procese, slobodne radikale, oštećuju stanične membrane, a sve to doprinosi bržem starenju, bolestima srca i drugim zdravstvenim problemima .
Umjesto ovih ulja odlučimo se za istinski zdrava ulja i masti, kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje avokada, djevičansko kokosovo ulje….Ponekad je teško potpuno eliminirati loše namirnice iz prehrane, ali zato njihovo djelovanje možemo usporiti uravnoteženim zdravim mastima i proteinima, te nekim od visoko kvalitetnih prirodnih dodataka prehrani, kao što su mikro alge, a pogotovo AFA alga, koja sadrži kvalitetne proteine, zdrave masnoće, sve vitamine i minerale, čime će se organizam izboriti za uspostavljanje ravnoteže.

Pozdravljam vas „jesenjim jutrom“ Dobriše Cesarića

Obukoh se.
Prozoru priđoh,
A vani: jesen.
Moj prijatelj uđe u mokrom kaputu
I cijelu mi sobu namiriše kišom.
Ne veli ni: zdravo!
Sjedne.
Zanesen Izusti: »Jesen«.
Ta riječ je bila tako svježa
Ko naranča na grani
Nakon kiše.

Neka nam zdravlja i radosti!

 

You have no rights to post comments

AFA alge / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla