Specijalna Promocija 3
Alga i kurkuma za očuvanje mentalnih sposobnosti
Banner
Home Novosti Novosti Alga i kurkuma za očuvanje mentalnih sposobnosti
Alga i kurkuma za očuvanje mentalnih sposobnosti PDF Print E-mail
Written by ana   
Thursday, 21 November 2013 09:18

Zaista mi je želja da svaki novi dan započnemo sa novom strasti, novim uzbuđenjima i smjelim planovima, pa iz tog razloga dijelim moja saznanja o održavanju dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja, kao doprinos stvaranju boljeg svijeta.

Jer statistički podatak govori da četvero od desetero ljudi, uključujući i djecu, nepotrebno pati, a mnogi i umiru od raznih boleština, samo zbog toga što im u prehrani nedostaju razni neophodni vitalni sastojci. U ovom vremenu dostupnosti, to nas tjera na edukaciju i širenje informacija, što će nam pomoći da odgovorno preuzmemo brigu za svoje zdravlje.

Svatko od nas se boji gubitka mentalnih sposobnosti, kongitivnog propadanja, što je nažalost sve učestalija pojava.

Davno prije se smatralo da je demencija normalna faza procesa starenja, ali se s vremenom napredovalo u saznanju i shvatilo da je to vrlo ozbiljna bolest koja zahtijeva liječničku pomoć.

No, tada ( u 70-tim, 80-tim ) medicinski pristup takvim pacijentima je bio jedino držati ih čiste i site, dok se lijekovima upravljalo njihovim ponašanjem. Zapravo, ponašanja i ispadi pacijenata su se obično ignorirali, jer su bili nerazumljivi, pa ih se smatralo besmislenima.

Najnovija istraživanja govore da obrasci ponašanja pacijenata koji pate od demencije, imaju smisla, počelo ih se uvažavati što je dovelo do manje uporabe lijekova, boljeg ponašanja i niz novih pozitivnih aktivnosti.Došlo je vrijeme kada raste odlučnost za tretiranje i liječenje čovjeka sa demencijom kao i svakog drugog ljudskog bića.

"Osobe s demencijom znaju osjetiti i doživjeti puno više nego što smo skloni misliti. I ako se utvrdila ta istina, onda ih moramo čuti što žele i što im je potrebno.", kaže Otto Bignell, suosnivač nizozemske neprofitne organizacije Springlevend (Prime of Life), posvećene poboljšanju skrbi starijih osoba.


Demencija je ponekad teža za obitelj nego za pacijenta jer je teško gledati bilo koga da pada u dubine demencije, a kamoli voljenu osobu. Zato se traže razne mogućnosti da se potakne um oboljelog kako bi se usporila bolest. Koriste se razne mentalne vježbe, prisjećajući se zajedničkih uspomena, što može učiniti čuda za srce i um.Mnogi su uzroci gubitka kongitivnih sposobnosti. Utvrđeno je na primjer da kod anemičnih osoba postoji 60 posto veći rizik obolijevanja od demencije.

Zadatak crvenih krvnih stanica jest prenošenje kisika po cijelom tijelu, pa je logično da zbog anemije manje kisika dolazi do stanica u mozgu.Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije.

„Zabrinjavajuće je da bi sve veća prepoznatljivost i učestalost Alzheimerove bolesti mogla navesti neke liječnike da brzopleto postave tu dijagnozu, a da prvo nisu isključili uzroke koji se mogu liječiti, poput depresije, anemije radi nedostatka hranjivih tvari u prehrani, poremećaja endokrinih žlijezda i metaboličkih poremećaja,“ naglasio je dr. Sam Gandy, direktor Centra za kognitivno zdravlje.Intenzivno se radi na pronalasku učinkovitog tretmana i sve je očitije da općenito farmaceutski pripravci nisu rješenje. Nažalost, medicinski establišment, koji ljubomorno čuva svoje položaje i povlastice, je i dalje usko usmjeren na pronalaženje nedostižnog lijeka, dok prevenciju u potpunosti zanemaruje, a svima pozvanim bi trebao biti cilj zaštititi ​​mozak od pošasti kognitivnog propadanja, poticati razmišljanja i memorijske sposobnosti, na prirodan, siguran i učinkovit način.

Priroda je čudo i ona nam uvijek nudi rješenje kroz biljke.

O AFA algi smo već dosta rekli, a već smo se i uvjerili u njen snažan utjecaj na tijelo, posebno na moždane aktivnosti, jer AFA alga je jedan od najmoćnijih izvora fosfolipida, koji podržavaju mozak i zdravlje živčanog sustava.

Kad govorimo o zaštiti moždanih funkcija treba spomenuti i kurkumu. Kurkumin je antioksidant, koji se nalazi u korijenu biljke kurkuma, koji podržava neurološki sustav više nego bilo koji kemijski pripravak.

Kurkuma ima dugu povijest kao ljekovita biljka i kulinarski začin u Indiji, gdje je najveća potrošnja kurkume, a gdje je, kao što se može i očekivati, najmanja učestalost kognitivnog propadanja na svijetu.
Proces kognitivnog propadanja je tvorba abnormalnih proteina pod nazivom beta - amiloid plakova, u mozgu, a kurkumin ima sposobnost učinkovito ući u mozak, vezati se za te plakove i pomoći tijelu razgraditi ih. Kurkumin je jedna od rijetkih poznatih tvari koja ima tako snažan zaštitni učinak na mozak.

Kronična upala je također prepoznata kao uzrok razvoja kognitivnog propadanja, a uzročnik je i mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i depresiju, koja utječe na kvalitetu života milijuna ljudi. Depresija nosi sa sobom osjećaj beznađa, kroničnog umora, poremećaja prehrane, pa čak i često razmišljanje o smrti i umiranju kod onih kod kojih bolest dugo traje, jer si ne mogu ili ne znaju pomoći.

Nažalost, većina ljudi ne čini ništa u interesu zdravlja sve do početnih simptoma, kada se odluče otići liječniku, koji će im vjerojatno propisati lijekove, a lijekovi će im pružiti samo malu kratkoročnu korist.

U ovom vremenu svakojake dostupnosti i saznanja, kad znamo da se tajna krije u našem tanjuru, rješenje je jednostavno.

Obogatimo prehranu dobrim namirnicama koje nam nudi priroda. Dodajmo AFA algu i kurkumu koliko smo u mogućnosti. Tako ćemo zaštititi mozak i kognitivne funkcije, poboljšati mentalne jasnoće, poboljšati memoriju, raspoloženje i energiju, imati zdravije srce i uravnoteženiji kolesterol, bolju podršku za zdravlje jetre i detoksikaciju, kao i zaštitu od slobodnih radikala.

Vježbajmo, volimo, radimo, molimo. Ne kockajmo se. Najskuplja je naša patnja i patnja svih članova naše obitelji.Neka nam zdravlja i radosti.

 

You have no rights to post comments

AFA alge / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla