Specijalna Promocija 3
Podignimo otkucaje srca
Banner
Home Novosti Novosti Podignimo otkucaje srca
Podignimo otkucaje srca PDF Print E-mail
Written by ana   
Thursday, 21 November 2013 09:20

Mnogi stalno imaju pritužbe na razno razne stvari, a ne pada im na pamet da bar nešto učine da bi im bilo drugačije. Pogotovo se žale na zdravlje; govore o bolovima u zglobovima, artritisu, migreni, nedostatku energije, depresiji,…. popis bi mogao ići tko zna dokle. Na pitanje rade li nešto da bi riješili svoj problem, gledaju u čudu kao da prvi put čuju da uopće mogu nešto napraviti i da su sami odgovorni za svoje zdravlje. A onda nakon kratke stanke slijedi stotine izgovora: nemam vremena, nemam novca, nemam volje… i tako dalje.

No, kad čovjek preuzme odgovornost nađe i način i vrijeme i sve što je potrebno da uživa u zdravlju, pravu koje je dobio rođenjem.

Bilo da već imamo neke zdravstvene tegobe ili se osjećamo potpuno zdravi, poželjno je, nekoliko puta tjedno, nekom fizičkom aktivnosti, podići značajno otkucaje srca, za što ne trebamo novac, nego samo malo vremena i snagu volje.

Zašto je to tako važno?
Kada se ubrzaju otkucaji srca, ono pumpa krv ubrzanim tempom, kroz nevjerojatno kompliciran sustav naših krvnih žila, arterija i vena, dužine 96.500 km. Taj ubrzani protok krvi kroz tijelo pomaže povećanom dotoku kisika u stanice, a također pomaže i održavanju vena i arterija, čisteći plak koji bi se inače nalijepio na stjenke.

Usporedimo to sa vodovodom u našem domu.
Nakon godina korištenja, vodovodne cijevi se lako mogu začepiti naslagama vapnenca, mulja i drugih materijala, što polako smanjuje protok vode, radi čega se naslage stvaraju sve brže i ako ne pozovemo vodoinstalatera da očisti cijevi imat ćemo veliki problem.Isto tako začepljenja krvožilnog sustava izaziva mnoge zdravstvene probleme.
Onima koji imaju sjedilački način života pojave se razni zdravstveni problemi, gojaznost, dijabetes, bolesti srca, migrene, nedostatak energije, što je rezultat izabranog načina života.

A ako su se kod određenog načina našeg funkcioniranja pojavili problemi nećemo ih riješiti sve dok nešto ne promijenimo. Sjedilački život ili ne, svakome od nas su potrebne fizičke aktivnosti

Isprike kao što su nemam vremena, nemam novca za teretanu ili slično, nemam dovoljno snage za to, su samo izgovori, koje ćemo koristiti sve dok ne donesemo odluku.

Potrebno je samo 10 minuta dnevno, najbolje u jutarnjim satima, fizičkom aktivnosti koja nam se sviđa podići otkucaje srca.

-          deset minuta brzog hodanja po izabranoj ruti ili po susjedstvu ili po stepenicama gore-dolje ili po kući…

-          Preskakanje konopca 2, 3, 5 minuta, početi sa koliko možemo, da bi nakon nekog vremena došli do 10 minuta.

-          Tibetanci izvrsni, a naprave se za 10 minuta

-          Bilo koja aktivnost po vlastitom izboru

Za sve to nam nije potrebna teretana ili drugi organizirani treninzi, niti posebna oprema, što znači da nam nije potreban novac i da sami biramo termin. Doduše ono što je zaista potrebno je snaga volje i osviještena odgovornost za vlastito zdravlje.

Godine ne igraju nikakvu ulogu, dapače, starijim ljudima je fizička aktivnost još potrebitija, s tim da će svatko prilagoditi svojim mogućnostima. Maksimalan broj otkucaja srca koji trebamo postići, izračunamo tako da od 220 oduzmemo godine i to pomnožimo sa 0,70.
Na primjer, ako je starosna dob 50 godina, od 220 oduzmemo 50 i pomnožimo sa 0,70. Rezultat je 119. Dakle, cilj ovog pedesetogodišnjaka je bar 3 puta tjedno, nekim rekreativnim fizičkim aktivnostima, u trajanju od10 minuta, podići otkucaje srca na 119.

Odlučit se posvetiti svome zdravlju, sebi, znači prihvatiti činjenicu naše nezamjenjive vrijednosti u ovom svijetu. Iako će nam se često javljati onaj unutarnji glas koji će govoriti drugačije, ne slušajmo ga. Koliko god bilo teško održati donijetu odluku, ne odustajmo, nema izgovora.

Postavljajmo sebi izazove, slušajmo srce koje ubrzava, a krv raznosi kisik do svake stanice našeg tijela. I odjednom svijet vidimo u ljepšim bojama.

Neka nam jutra navještaju najljepši i najuspješniji dan.

 

You have no rights to post comments

AFA alge / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla