Specijalna Promocija 3
Nikada nije previše govoriti o dječjoj prehrani
Banner
Home Novosti Razmišljanja o životu i zdravlju Nikada nije previše govoriti o dječjoj prehrani
Nikada nije previše govoriti o dječjoj prehrani PDF Print E-mail
Written by ana   
Monday, 16 September 2013 22:53

Prehrana se odražava kroz svaku sferu života, a posebno veliki utjecaj ima na djecu, budući su im tijelo i um još uvijek u razvoju i uvelike će se reflektirati, ne samo na sadašnje, nego i na buduće sposobnosti djeteta.

Nutritivni nedostaci mogu ozbiljno oštetiti djetetov razvoj neuralne mreže, što može dovesti do nižeg IQ i do teškoća u učenju. Studije neuroznanstvenika su otkrile da loša kvaliteta prehrane tijekom djetinjstva može biti štetna za razvoj kognitivnih sposobnosti, kao što je učenje, rješavanje problema i pamćenje, a također, može dovesti do nedostataka u viziji, u finim motoričkim i društvenim vještinama, kao i do niza kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Jednostavno, izbor loše prehrane u djetinjstvu može imati trajne posljedice za tijelo i um.

Neki znanstvenici vide izravnu vezu između visoko zasićenih masnoća i mentalnih sposobnosti. Ispitivanja su pokazala da su mnogi popularni zalogaji, kao hamburgeri, pizza i pomfrit, rezultirali lošom koncentracijom učenika, a dramatičan pad energije zbog probave takve hrane, djeci ostavlja osjećaj letargije, razdražljivosti..

Učenici koji konstantno unose nedovoljno proteina lošije prolaze na testovima znanja, a oni sa kroničnim nedostatkom željeza imaju veću vjerojatnost da će patiti od deficita pozornosti i hiperaktivnosti.

Pothranjena djeca (oni kojima su gladne stanice), su više sklona infekcijama i bolestima, radi čega propuštaju školu i zaostaju u obrazovanju .

Pedijatri i pedijatrijski dijetetičari su odavno naglasili da zdrav doručak igra osobito važnu ulogu. Bez dodane snage na početku dana, mladi mozak ne može dobro funkcionirati, jer za ​​rad treba dovoljnu zalihu zdravih masti, proteina, ugljikohidrata, vitamina, minerala i vode, a sve ovo se nalazi u AFA algi. Sve osim vode koju ćemo popiti uz algu.

Djeca koja redovito i kvalitetno doručkuju imaju bolje rezultate, bolje ponašanje i bolju pozornost od djece koja preskaču doručak. Isto tako, kada se uspoređuju doručak sa niskim i visokim glikemijskim indeksom GI, pokazalo se da djeca koja jedu doručak sa visokim GI (slatki doručak), imaju kratkotrajni nagli porast energije, nakon čega osjećaju umor, slabu koncentraciju i glad. I obavezno pojedu previše za ručak.
Za doručak je dobar izbor kruh iz cijelog zrna, žitarice bez šećera, voće, jaje i AFA alga. Proteini iz AFA alge, kao i proteini i vlakna od cjelovitih žitarica, će držati dijete zadovoljnim.

Interesantno je napraviti usporedbu između kuhanog kokošjeg jajeta i jednog grama AFA alge.
Jaje je teško oko 50-60 g, sadrži oko 80% vode (40g). Od ostalih 10 g suhe tvari, proteini su zastupljeni sa 30% tj. 3 g. Ljudski organizam iskorištava 30% od tih 3o%, dakle 1 g bjelančevine. U tu svrhu se troše enzimi a pošto je u pitanju kuhana hrana, može se polemizirati koja je korist od svega toga.
Jedan gram AFA algi sadrži oko 60% proteina, koji se 100% usvaja i ne opterećuje probavne organe. Osim toga, alge nam daju vitamine, minerale i druge korisne tvari, u njihovom prirodnom organskom obliku.

Koliko god je dječje tijelo iscrpljeno do ručka, svejedno, nije im dobro za ručak dati hranu sa mnogo kalorija i masnoća, a sa malo ili ništa prehrambenih vrijednosti. To bi samo pogoršalo situaciju. Posao će puno bolje obaviti juhe, salate, voće, povrće i nemasni izvori proteina.

Preporuča se popodnevni mali obrok, prije učenja, ali opet ne ništa poput slatkiša, kolača i sokova. Umjesto toga, odlična je voćna salata ili salata od sirovog povrća sa jogurt umakom.

Večera treba pomoći djetetu da se prozrači i opusti prije spavanja, pa obrok treba biti lagan i ne obilan. S toga, masna hrana poput pizze ili slično, nije dobra ideja, a također i proizvodi koji sadrže velike količine šećera, jer mogu dovesti do poremećaja spavanja. Dovoljna će biti manja porcija tjestenine prelivena umakom od povrća ili riba, uz zelenu salatu.

Prehrambene navike se počnu razvijati vrlo rano. Većina djece ih prepisuje od svojih roditelja i starije braće i sestara. Oni prihvaćaju da im se nešto sviđa ili ne sviđa, promatrajući druge.

Na kraju krajeva, ono što roditelj kupi, donese u kuću i stavi na stol, je ono čemu će djeca imati pristup i što će prihvatiti za jelo.

S obzirom na potencijalno teške posljedice pothranjenosti stanica tijela tijekom djetinjstva, roditelji imaju veliku odgovornost za ulaganje u prehrambeno zdravlje svoje djece, jer navike iz djetinjstva se nose dalje u život. Ona koja u djetinjstvu jedu hranu sa potrebnim hranjivima, nastaviti će birati istu i kad odrastu, rezultat čega će biti zadovoljan i uspješan čovjek.

Nažalost, razna ograničenja, a uglavnom lijenost i nedostatak znanja o osnovnim prehrambenim činjenicama, sprječava mnoge roditelje da naprave bolji izbor za sebe i za svoju djecu. No, evo vidimo da se promovira zajednički napor koji uključuje obitelj, škole, društvo u cjelini, koji bi mogao doprinijeti i poboljšati prehrambene dobrobiti svih članova društva, a osobito djece.

Budimo primjer! Jedimo zdravu hranu, vježbajmo, radimo, molimo, zahvaljujmo i neka nam zdrav način življenja bude obiteljska stvar. Neka nam bude stalo da svaki član obitelji ima spoznaju o važnosti zdravog načina življenja.

Dragi moji, neka nam zdravlja i radosti!

 

You have no rights to post comments

AFA alge / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce i umjetnike / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla